keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Punainen taateli on jujube

Taatelit ovat makeita ja herkullisia naposteltavia kuivattuja tai tuoreita hedelmiä, joita saa nykyään lähikaupasta aina orientalmarketteihin saakka. Taateleillakin on eri lajikkeita, ja tänään maistelin Punnitse&Säästä-kaupasta ostamiani kuivattuja jujube- eli punaisia taateleita, joita en muualla ole nähnyt myytävän.


Jujube on erityisesti Aasian maissa viljelty taatelilajike, jota käytetään nyttemmin ympäri maailmaa muunmuassa kansanparanuksessa että välipala tarkoituksessa. Punainen taateli on melko ravintorikas, ja 100 grammaa tätä herkkua sisältää 17% päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta ja 14% raudan tarpeesta. Kiinalainen sekä korealainen lääketiede uskoo jujube taateleiden auttavan stressiin, helpottavan ahdistusta, ja sen sanotaan toimivan myös antibakteerisesti. Antioksidantteja tässä pikkukaverissa varmasti piisaa, joten tuskin kansanparantajat täysin turhaan näitä käyttävät.

Punainen taateli on rakenteeltaan hieman nahkea, paljon kuivemman oloinen kuin monet muut taatelilajikkeet. Maultaan se on miedosti kirpsakka, mutta kuitenkin makea. Jujuben sisällä on kivi, joten ei kannata liian rohkeasti haukata kokonaista taatelia suuhun, vaikka se hyvin sinne mahtuisikin.

Alkuperämaa tälläkin ostoksella Kiina. Tietäen Kiinan teollisuuden saastutuksen, tulee välillä pohdittua, onko Kiinasta tuodut elintarvikkeet turvallisia... Toivon ja luotan siihen, että näitäkin valvotaan, eikä esimerkiksi torjunta-ainemäärät ylitä EU:n asettamia viitearvoja.

Lisää tietoa punaisista taateleista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti