sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Mustahini = musta tahini

Tiesittekö, että on olemassa mustia seesaminsiemeniä? Monet tietävätkin jo, varsinkin jos ovat sushin ystäviä, sillä californiarollsit ovat usein pyöritetly niissä.
    Mutta tiesittekö, että on olemassa mustaa seesaminsiementahnaa eli tahinia? Minä en tiennyt, ennen kuin löysin sitä Pür Hyvinvointikaupasta.


Musta tahini siis valmistetaan mustista seesaminsiemenistä. Maultaan se ei juurikaan poikkea vaaleista siemenistä tehdyistä tahineista, mutta toiset kutuvat sitä aromikkaammaksi tai voimakkaammaksi.
   Ravintoarvoltaan mustat seesaminsiemenet pitäisivät olla vaaleita ravinteikkaampia, ainakin Ekolon nettisivujen perusteella. Tein siis pienen vertailutaulukon (per 100g), ja tieto pitikin osin paikkansa:

                        MUSTAT                       VAALEAT
Kalsium           1050 mg                          975mg
Magnesium      345mg                             110mg
Kalium             380mg                             825mg
Fosfori             710mg                             715mg
Natrium           43mg                                45mg
Lähteet. Fineli.fi, Ekolo.fi,  Raw Organic Black Sesame Tahini -pakkauksen  nurtitional analysis.

Magnesium ja kalsium näyttäisi olevan vahvoilla mustilla siemenillä, mutta kaliumin suhteen vaaleat ovat kyllä reilusti voitolla. Kalsiumin suhteen en löytänyt ravintoainetietoa pakkauksen kyljestä, vaan ainoastaan Ekolon sivuilta, hassua.


Tuote on raaka, vegaani eikä sisällä lainkaan lisättyä suolaa. Se on erityisen herkullista omenoiden kanssa, mutta sopii tietysti levitettäväksi leiville, kräkkereille sekä lisättäväksi salaattiin tai ruoanlaittoon.

Ja minä valitsin tämän, koska se on MUSTAA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti